Julen er en religiøs og kulturel helligdag, der primært fejres i Vesten den 25. december. Den fejres til minde om Jesu Kristi fødsel og er præget af fest, gaveuddeling og religiøse observationer.

Højtiden har sine rødder i hedenske fester og er blevet adopteret og tilpasset af forskellige kristne trossamfund gennem århundreder. I dag er julen en af de mest fejrede helligdage i verden, og milliarder af mennesker deltager hvert år i festlige aktiviteter.

Der har udviklet sig forskellige traditioner rundt om i verden, f.eks. pyntning af juletræer, udveksling af gaver og deltagelse i gudstjenester.

julen er også en tid til sjov og leg, og mange mennesker fejrer den med gaver, mad og drikke. Børn hænger traditionelt strømper op for enden af deres senge juleaften i forventning om, at julemanden kommer med gaver i løbet af natten. De traditionelle festmåltider omfatter kalkun eller skinke og forskellige desserter, herunder Baumkuchen eller frugtkage. Mange byer holder store parader juleaftensdag, mens andre markerer højtiden med særlige begivenheder som f.eks. skøjteløbskonkurrencer eller friluftsmarkeder. Mange lande oplever et stort antal rejser i denne periode, hvor familier besøger slægtninge for at dele gaver, mødes og fejre sammen.