Albanien er et lille, bjergrigt land i det sydøstlige Europa ved Adriaterhavet. Det har en rig kulturarv, der går tilbage til det 4. århundrede f.Kr., da regionen var beboet af det illyriske folk. I begyndelsen af det 20. århundrede erklærede Albanien sin uafhængighed fra det osmanniske rige og blev en republik. Efter Anden Verdenskrig kom landet under kommunistisk styre og forblev isoleret fra resten af verden i mere end fire årtier. I 1991, efter diktatoren Enver Hoxhas død, indledte Albanien en overgang til demokrati. I dag er landet medlem af NATO og Den Europæiske Union.

Det albanske landskab er domineret af bjerge og skove. Det højeste bjerg er Korab-bjerget, der er 2.764 meter højt. Kysten er ujævn og omfatter mange strande og bugter. Klimaet er et tempereret middelhavsklima med varme somre og milde vintre.

Albaniens økonomi er i høj grad baseret på landbrug, husdyrbrug og turisme. De vigtigste afgrøder er majs og hvede. Fåreavl er vigtigt for produktionen af uld og kød. Der findes også olie- og gasforekomster, som er ved at blive udnyttet. Turismen er vokset i de seneste år, og de besøgende kommer for at nyde landets naturlige skønhed og dets historiske arv.

Det albanske folk er etnisk mangfoldigt med en blanding af albanske, græske, slaviske og romaer (sigøjnere) befolkninger. Det officielle sprog er albansk, men græsk og italiensk er også meget udbredt. Størstedelen af befolkningen er muslimsk, men der findes også et stort kristent mindretal.

Albanien er et smukt land med meget at tilbyde besøgende. Landets rige historie og mangfoldige kultur gør det til et unikt rejsemål i Europa.